We willen dat alle Nijmegenaren kunnen participeren, bij voorkeur door werk.
Toelichting
We leveren een bijdrage aan de maatschappelijke participatie van onze inwoners, zodat zo veel mogelijk mensen volwaardig meedoen in de Nijmeegse samenleving. Of ze wel of geen baan hebben, of ze te maken hebben met schulden of leven in armoede: iedereen moet kunnen meedoen. Werken en naar school gaan zijn de belangrijkste manieren om mee te doen in de samenleving en om uit de armoede te komen of te blijven. We zetten ons de komende jaren in om dit mogelijk te maken. Werken en leren kan op verschillende manieren, afhankelijk van de individuele situatie van de betreffende persoon. We vinden het belangrijk dat onze resultaten duurzaam zijn en dat we activering zo veel mogelijk stimuleren. Op deze manier leveren we een bijdrage aan een economisch veerkrachtige en sociale stad.
Doel
We willen uitkeringsgerechtigden met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt meer kans geven op duurzaam betaald werk.
Toelichting
Werk is de beste weg naar een zelfredzaam en financieel zelfstandig bestaan. We willen meer uitstroom uit de bijstand naar werk. Dit doen we door uitvoering te geven aan het regionaal arbeidsmarktbeleidsplan. WerkBedrijf en UWV, maar ook het onderwijs en het bedrijfsleven, zijn hierbij belangrijke uitvoeringspartners. Door onder andere wijzigingen in de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw), de Wajong en de afbouw van de gesubsidieerde arbeid zien wij een grote groep kwetsbare bijstandsgerechtigden voor wie volledige uitstroom (nog) niet mogelijk is. Voor deze groep zetten we extra in op deeltijdwerk, vrijwilligerswerk en andere vormen van participatie.
Criteria
Alle uitkeringsgerechtigden zijn zo goed mogelijk in beeld. We hanteren daarbij de criteria die zijn vastgelegd in de geldende Dienstverleningsovereenkomst (DVO) met WerkBedrijf Rijk van Nijmegen (WBRN) .
Activiteiten
We voeren de Participatiewet zo effectief en efficiënt mogelijk uit, door middel van regionale samenwerking met WerkBedrijf.
WerkBedrijf biedt aan de medewerkers die onder de voormalige Wet sociale werkvoorziening vallen, passend werk aan.
WerkBedrijf voert de regie over de arbeidsmatige dagbesteding door middel van de arrangementen in “Op weg naar werk”.
We verstrekken loonkostensubsidie wanneer een werkzoekende (nog) niet op 100% loonwaarde kan werken (deel vergoed door het Rijk en deel vergoed vanuit eigen middelen).
We bieden werkgevers een arrangement aan om iemand voor drie jaar of langer in dienst te nemen, in combinatie met inzet van loonkostensubsidie en een omscholingstraject (banenarrangementen).
We hebben bijzondere aandacht voor de volgende groepen kandidaten (focusgroepen): (1) jongeren, (2) kandidaten ouder dan 55 jaar, (3) kandidaten met een arbeidsbeperking en (4) nieuwe instromers in de bijstand.
We helpen, gezamenlijk met WerkBedrijf, onder andere met de Aanvullende Aanpak Werk en Inkomen, specifieke groepen uitkeringsgerechtigden aan werk of een andere vorm van participatie.
We stimuleren, gezamenlijk met WerkBedrijf, een specifieke groep klanten door middel van een stevige, meer directieve aanpak (traject De Versnelling) om in beweging te komen (voorheen Springplankaanpak).
We zetten participatiecoaches in om mensen die langdurig in de bijstand zitten een stap verder te laten komen op de Participatieladder, specifiek voor Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond. We sluiten aan bij de pilot ‘Intensieve Begeleiding van Langdurig Werkzoekenden’ van het ministerie van SZW.
We bieden Individuele Plaatsing en Ondersteuning (afgekort IPS) trajecten aan voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening om ze te ondersteunen en begeleiden naar werk als onderdeel van het behandelplan en proces om zelfstandig(er) te worden.
We stimuleren parttime en tijdelijk werk door kandidaten inzicht te geven in de financiële gevolgen van werk, een soepele overgang vanuit de bijstand naar een eigen inkomen te bieden en het inschrijven bij uitzendbureaus te stimuleren.
WerkBedrijf neemt actief deel aan het Bondgenootschap Laaggeletterdheid en organiseert cursussen en trainingen voor het eigen personeel in het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid.
We zetten in op de wat oudere groep werkzoekenden en verstrekken een subsidie aan Netwerkgroep45plus. Deze externe partij brengt werkzoekenden bij elkaar en verzorgt bijeenkomsten, trainingen en workshops met als doel hen te ondersteunen in de zoektocht naar betaald werk.
Doel
We bieden mensen perspectief op zinvol werk en leggen verbinding tussen werk, inkomen, onderwijs, welzijn en zorg.
Toelichting
Om goed in te kunnen spelen op economische en maatschappelijke ontwikkelingen is het belangrijk dat we het hele speelveld overzien. De laatste jaren zagen we steeds meer bijstandsgerechtigden met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt, met problemen op meer levensgebieden. Dit vraagt nog meer om een integrale en intensieve aanpak. Hiervoor is het belangrijk dat alle betrokken partners elkaar kennen én weten te vinden. Door nauwe samenwerking vergroten we de kans op zinvol werk.Door de coronacrisis krijgen we dit jaar te maken met een nieuwe groep werkzoekenden met een relatief korte afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met de partijen in de regio zorgen we ervoor dat deze 'werkfitte' mensen 'werkfit' blijven. Tegelijkertijd blijven we ons ook inzetten voor de werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.
Criteria
De verschillende partijen in de regio en binnen de gemeente zelf moeten elkaar kunnen vinden.
Activiteiten
We versterken de rol en leggen de verbinding tussen het regionaal leerwerkloket en 'Skills Hub', om zo aansluiting tussen onderwijs, ondernemers en kandidaten versterken. Met het Skills Hub zorgen we ervoor dat de nadruk bij ondernemers minder ligt op de diploma’s van een kandidaat en meer op zijn/haar vaardigheden (skills).
We dragen bij aan de ontwikkeling van de inclusieagenda vanuit het domein werk, n.a.v. het VN-verdrag Handicap. Het verdrag geeft mensen met een beperking of chronische aandoening recht op een gelijke behandeling en een gelijkwaardig meedoen. Het Inclusief Ondernemers Netwerk-netwerk (ION) draagt hieraan bij. Het ION is een zakelijk netwerk van en voor inclusieve ondernemers die inzetten op het behalen van de doelstelling in het Sociaal Akkoord: meer werk voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt.
We bevorderen de regionale samenwerking in de arbeidsmarktregio (gemeenten, UWV, WBRN, VNO-NCW, ROC, HAN, RU) door o.a. de Regionale Tafel Arbeidsmarktregio (RTA). De RTA is een tactische werktafel die samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en onderwijs opstart en onderhoud. De gezamenlijke uitvoeringsagenda voor de komende jaren komt 2021 gereed.
We experimenteren met verschillende werkwijzen en methoden om uitstroom te bevorderen, zoals het WIL-project (Werken/Investeren/Leren).
We zetten met Perspectief op Werk erop in dat onze inwoners mee kunnen doen op de arbeidsmarkt, ook wanneer ze een afstand hiertoe hebben. Uitgangspunten: aanpak leerwerkarrangementen, aansluiten op een leven lang leren en aansluiten op kansen zoals de Energietransitie (vallen voormalig ID-banen, -In- en doorstroombanen- onder).
We verstrekken een subsidie aan Stichting Dagloon. Stichting Dagloon biedt mensen met onder andere verslavingsproblematiek en psychiatrische problemen de mogelijkheid om werkzaamheden te verrichten voor een dagloon.
Doel
We bestrijden de financiële risico’s die samenhangen met een slechte gezondheid voor huishoudens onder de Nijmeegse armoedegrens.
Toelichting
Gemiddeld worden we steeds ouder en blijven we daarbij steeds langer gezond. Dit geldt helaas niet voor iedereen. Mensen met een laag sociaal economische status (afgekort SES) leven gemiddeld 15 jaar met meer gezondheidsklachten dan mensen met een hoge SES. Ook gaan zij gemiddeld 6 jaar eerder dood dan mensen met een hoge SES. Ondanks de zorgtoeslag is een goede zorgverzekering duur. Door het aanbieden van een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering voor minima (afgekort CAZ) stimuleren we het afsluiten van een goede zorgverzekering voor minima. Hiermee voorkomen we dat mensen zorg gaan mijden, omdat ze het niet kunnen betalen of in de betalingsproblemen komen doordat zij zorg nodig hebben. Ook voorkomen we met een sluitende verzekering de aanspraak op bijzondere bijstand op het gebied van medische voorzieningen en bijdragen. Verder voeren we verschillende activiteiten uit die erop gericht zijn de gezondheidsverschillen op lange termijn tussen mensen met een lage SES en mensen met een hoge SES te verkleinen.
Criteria
In de dienstverlening rekening houden met stress die armoede meebrengt.
Een financiële bijdrage vanuit de zorgverzekeraar en de gemeente om de CAZ voor minima betaalbaar te houden.
Activiteiten
Voor mensen met een laag inkomen en gemiddeld tot hoge zorgkosten bieden we de CAZ. Hiermee voorkomen we dat mensen zorg gaan mijden.
Samen met o.a. de Radboud Universiteit doen we wetenschappelijk onderzoek naar de impact van langdurige armoede en chronische stress op het zelfregulerend vermogen, de ervaren gezondheid en de participatie, met als doel het ontwikkelen van interventies die chronische stress en armoede kunnen doorbreken.
We verbeteren de aanpak stoppen met roken voor doelgroep inwoners met een lage SES door het zorgaanbod voor stoppen met roken in de wijk beter te organiseren en door het zorgaanbod beter af te stemmen op de behoeften van mensen met een lage SES.
Doel
We willen intergenerationele werkloosheid doorbreken.
Toelichting
We zien dat kinderen die opgroeien in een uitkeringsgezin vaker later zelf ook geen betaald werk kunnen vinden. Dit noemen we ook wel intergenerationele werkloosheid. Door kinderen die opgroeien in armoede de mogelijkheid te bieden om mee te blijven doen, zowel op sociaal vlak als op het gebied van onderwijs, hebben zij later net zoveel kans op betaald werk als kinderen die niet opgroeien in armoede. We doorbreken hiermee de vicieuze cirkel van werkeloosheid die van generatie op generatie overgaat.
Criteria
Inwoners voldoen aan de geldende voorwaarden van de regelingen.
Activiteiten
We bieden kindregelingen aan: schoolkosten/ sportactiviteiten/ zwemlessen (Subsidie Stichting Leergeld).
We bespreken met de schoolbesturen primair en voortgezet onderwijs hoe meer rekening gehouden kan worden met de gevolgen van armoede binnen onderwijs.
We nemen als partner deel aan de landelijke alliantie kinderarmoede.
Doel
We bieden aanvullende gemeentelijke regelingen die participatie bevorderen aan inwoners vanaf 18 jaar.
Toelichting
We stimuleren mensen met een laag inkomen om volwaardig mee te doen in de samenleving, bijvoorbeeld door sport, cultuur of educatie. Door mee te blijven doen in de samenleving voorkomen we dat mensen in een sociaal isolement terecht komen en problemen steeds groter worden.
Criteria
Inwoners voldoen aan de geldende voorwaarden van de regelingen.
Activiteiten
We verstrekken een tegemoetkoming voor sportieve, maatschappelijke en culturele activiteiten (meedoenregeling voor volwassenen).
We verstrekken een tegemoetkoming voor gebruik bus (busvoordeelabonnement voor volwassenen).
We realiseren één digitale toegangspoort voor alle gemeentelijke inkomensondersteunende maatregelen (Meedoen-pas).
Ambitie
We willen dat alle Nijmegenaren kunnen voorzien in hun levensonderhoud
Toelichting
We vinden dat alle Nijmegenaren over voldoende inkomen moeten beschikken om in hun eerste levensonderhoud te kunnen voorzien. Geen enkele inwoner zou zonder dak boven het hoofd, voedsel en kleding mogen leven. Inwoners voor wie betaald werk (nog) geen mogelijkheid is voorzien we daarom van een uitkering. Bij de eerste aanvraag controleren we het recht op een uitkering. Bij twijfel doen we extra onderzoek. Zo voorkomen we dat mensen ten onrechte een uitkering ontvangen met als gevolg dat ze de uitkering terug moeten betalen, eventueel opgehoogd met een boete. We zien dat de wettelijke uitkering steeds vaker onvoldoende is om te voorzien in het eerste levensonderhoud. Ook zien we dat steeds meer mensen met inkomsten uit betaald werk moeten rondkomen van een laag inkomen. We bieden daarom aanvullend op de wettelijke uitkeringen een aantal gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen aan.
Doel
We verstrekken uitkeringen en individuele toeslagen op basis van wettelijke regelgeving.
Toelichting
Inwoners die niet voldoende inkomen hebben om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud, hebben mogelijk recht op bijstand en/of individuele toeslagen. Als gemeente toetsten wij dit en verstrekken we de middelen.
Criteria
Inwoners voldoen aan de geldende voorwaarden van de regelingen.
Activiteiten
We bieden ondersteuning en advies aan ondernemers (Ondernemerspunt).
We voorkomen onrechtmatigheid en bestrijden misbruik door handhaving en naleving (poort na de poort controle, rechtmatigheidsonderzoeken (thema- en signaalcontroles) en nadruk op preventie).
We verlenen subsidie aan stichting BWN ter vaststelling van de juiste uitkering en ter preventie van instroom.
We verstekken een individuele inkomenstoeslag.
We verstrekken een individuele studietoeslag.
Doel
We bieden aanvullende gemeentelijke regelingen voor inwoners die daarvoor in aanmerking komen.
Toelichting
Aanvullend op de wettelijke uitkeringen bieden we verschillende regelingen aan die mensen met een laag inkomen ondersteunen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Voor de schrijnende situaties blijven voorzieningen als de Voedselbank en de Kledingbank noodzakelijk.
Criteria
Inwoners voldoen aan de geldende voorwaarden van de regelingen.
Activiteiten
We verstrekken bijzondere bijstand voor noodzakelijke, onvoorziene kosten zoals kosten voor beheer en bewind, inrichtingskosten, computerregeling, etc.
We verlenen subsidie aan De Voedselbank en de Kledingbank zodat zij in schrijnende gevallen hulp kunnen bieden.
We bieden de mogelijkheid tot kwijtschelding gemeentelijke heffingen voor minima tot 100% van het sociaal minimum.
We brengen de inkomensregelingen regelmatig onder de aandacht van onze inwoners, onder andere via Facebook, de Brug, de wijkbladen, diverse nieuwsbrieven.
We leggen focus op het bereik van werkende armen en onderzoeken of we de juiste instrumenten aanbieden aan deze doelgroep.
We doen wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met o.a. de Hogeschool van Amsterdam naar nieuwe vindplaatsen voor verborgen armoede met als doel het vergroten van het bereik van de regelingen.
We bieden hulp bij het aanpassen van toeslagen wanneer iemand vanuit de uitkering aan het werk gaat (pilot toeslagen check sociaal raadslieden).
We geven minima kwijtschelding voor de (honden)belasting.
Lasten & baten
x 1 miljoen
Lasten
183
22,0 %
Baten
106
12,7 %
Deze pagina is gebouwd op 11/03/2020 15:55:24 met de export van 11/03/2020 15:48:44