We dragen bij aan het creëren van 10.000 extra banen in 10 jaar tijd en zijn als stad aantrekkelijk voor werkgevers en werknemers
Toelichting
Met het uitvoeren van onze actiegerichte economische visie willen we kansen voor de Nijmeegse economie benutten en 10.000 extra banen creëren. Dit doen we door het vestigingsklimaat in Nijmegen positief te beïnvloeden door in te zetten op behoud werkgelegenheid, door de start en groei van bedrijven te stimuleren en door nieuwe bedrijven aan te trekken. Onze focus ligt daarbij op de kansrijke sectoren voor Nijmegen: health & high tech, logistiek, MKB en zakelijke dienstverlening.
Doel
We stimuleren de start en groei van bedrijven in een sterk economisch ecosysteem, met name in de kansrijke Nijmeegse sectoren.
Toelichting
2021 staat in het teken van het stimuleren van de lokale economie, om ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid op peil blijft en bedrijven en ondernemers voor de stad behouden blijven. We willen hierin extra investeren en richten ons hierbij op de structuurbepalende bedrijven in de kansrijke sectoren uit de economische visie en op de doelgroepen die in de coronacrisis de hardste klappen krijgen. We denken hierbij onder andere aan het MKB, zzp'ers en starters. Aansluitend op de actielijnen uit de economische visie ontwikkelen we daarom samen met ondernemers en partners in de stad een aanvullend programma om de lokale economie een impuls te geven.
Criteria
Met de activiteit geven we uitvoering aan de economische visie.
De activiteit richt zich op één van de kansrijke sectoren, zoals deze zijn vastgesteld in de economische visie.
De activiteit levert een bijdrage aan het versterken van het economisch ecosysteem.
Activiteiten
We ontwikkelen samen met ondernemers een aanvullend programma om in 2021 en 2022 de lokale economie een impuls te geven.
We organiseren jaarlijks samen met ondernemers en andere partners twee gerichte netwerkbijeenkomsten.
Met onze subsidie aan de stichting RvN@ dragen we bij aan het versterken van het economisch ecosysteem voor MKB in stad en regio.
We zetten stadsvouchers in om de start en groei van het ZZP en MKB te stimuleren.
We ondersteunen de digitale werkplaats Arnhem - Nijmegen.
We nemen actief deel aan de werkgroep Havens en investeren in de economische profilering van de haven.
Met onze financiële bijdrage aan Logistics Valley regio Nijmegen zorgen we voor versterking van de logistieke sector.
Met subsidie aan Mercator Launch, een pre-incubator voor het vroege stadium van onderemerschap, ondersteunen we studenten, onderzoekers en PhD's bij hun eerste stappen in het opstarten van een bedrijf.
Met subsidie aan StartUp Nijmegen ondersteunen we scholieren, studenten en starters bij hun eerste stappen in het oprichten van een bedrijf.
Doel
We versterken de bedrijvigheid en innovatiekracht van de clusters health & high tech.
Toelichting
Belangrijke dragers van de Nijmeegse economie zijn de clusters health en high tech. We zetten in op de ontwikkeling van deze clusters, onder andere door bij te dragen aan het stimuleren van ondernemerschap en het faciliteren van bedrijfsontwikkelingen. Hiermee geven we uitvoering aan de economische visie en het plan van aanpak 'Versterken economische kracht clusters Health en High Tech'. Er zijn verschillende organisaties actief en er zijn samenwerkingsverbanden opgericht om de beide clusters te ondersteunen. Afgelopen jaar keken we hoe de verschillende samenwerkingen verlopen en of een aangepaste aanpak mogelijk en wenselijk is. Het consortium dat ondernemerschap en economische ontwikkeling binnen de clusters health en high tech ondersteunt (Briskr) heeft hiervoor een plan gemaakt. We dragen als gemeente bij aan dit plan. De verdere ontwikkeling van het Chip Integration and Technologie Centre (CITC) blijven we samen met de provincie Gelderland en andere partners ondersteunen. Tenslotte is van groot belang dat we juist nu blijven investeren in de kwaliteit en ruimte voor economische groei. De doorontwikkeling van de Novio Tech Campus kan hier nadrukkelijk aan bijdragen.
Criteria
De activiteit levert een bijdrage aan het realiseren van de doelen en programmalijnen van het plan van aanpak ‘Versterken economische kracht health & high tech’.
De activiteit sluit aan op de actielijnen excelleren en innoveren van de economische visie.
De activiteit levert een bijdrage aan de onderscheidende kracht van onze speerpunten binnen de clusters health & high tech: Drug Discovery & Development, Healthy Brain, Digital Health, RF Technology en Chip Integration.
Activiteiten
We brengen innovatieve bedrijven in de health en high tech sector in kaart.
We versterken onze speerpunten en zorgen voor een scherpere positionering door samen met onze partners actieplannen te ontwikkelen en uit te voeren.
We ondersteunen Briskr door bij te dragen aan de financiering en door inzet van fte's.
We investeren met partners in de kwaliteit en groei van onze campussen, als cruciale plek voor bedrijvigheid en innovatie binnen de clusters health en high tech.
We stimuleren open innovatie door financieel bij te dragen aan het Chip Integration & Technology Centre (CITC).
We dragen bij aan de uitvoering van de Regionale Agenda Arnhem – Nijmegen.
We dragen bij aan de uitvoering van het strategisch en tactisch plan van The Economic Board.
Doel
We dragen bij aan de kwalitatieve match tussen de Nijmeegse beroepsbevolking en banen.
Toelichting
Een economisch veerkrachtige stad vraagt om een wendbare beroepsbevolking. In 2021 realiseren we op lokaal en regionaal niveau nieuwe initiatieven op het gebied van human capital. We zetten onder andere extra middelen in voor het opzetten van een Skills Hub in de arbeidsmarktregio Arnhem - Nijmegen (als pilot naar voorbeeld van het House of Skills). In deze hub worden regionale initiatieven ondergebracht, die gericht zijn op het verbeteren van de aansluiting tussen de vraag van regionale werkgevers naar ervaren, gekwalificeerd personeel en het regionale aanbod van potentieel geschikte medewerkers. Ook zetten we ons in via de Skills Hub zodat we de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeteren. Omdat de nadruk ligt op het inzichtelijk maken en verbeteren van de skills van werkzoekenden, verwachten we een snellere en betere match te kunnen maken tussen vraag en aanbod op de snel veranderende arbeidsmarkt.
Criteria
De activiteit sluit aan op de actielijn Human Capital van de economische visie.
Activiteiten
We ondersteunen het project Leer- en Kenniscentrum (voor heen WIL genoemd) op het niveau van VMBO/MBO op diverse leer- en werkstations.
We zetten een Skills Hub op in regionaal verband, als de businesscase positief is.
We ondersteunen het initiatief van de HAN en ondernemers om te komen tot een skills paspoort, dat inzicht geeft in de talenten en vaardigheden van werkzoekenden.
We ondersteunen de Green Bike Hub, als onderdeel van de City Motive Campus.
We ondersteunen het talentprogramma van het CITC met een financiele bijdrage.
We starten met het opzetten van een traineeprogramma en het verbeteren van de huisvesting voor expats.
We versterken de samenwerking in de sector logistiek om kansen op het gebied van werkgelegenheid te benutten.
De contacten in de Euregio worden benut voor nieuwe combinaties van leren en werken in de grensregio.
Doel
We ondersteunen ondernemers en bedrijven, waarbij we kansen benutten om ondernemerschap en innovatie te stimuleren.
Toelichting
Om de lokale economie te ondersteunen blijven we in 2021 inzetten op het ondersteunen van ondernemers en bedrijven. Het accountmanagement en het Ondernemerspunt spelen een belangrijke rol in het proactief ondersteunen van bedrijven en de dienstverlening aan ondernemers.
Criteria
De activiteit sluit aan bij de actielijn ondernemerschap uit de economische visie.
Activiteiten
We bezoeken actief bedrijven en investeren in het relatiemanagement.
We verzorgen de dienstverlening aan bedrijven via ons accountmanagement en het OndernemersPunt.
We organiseren jaarlijks een ondernemerspitch.
We organiseren jaarlijks een hackaton voor ondernemers.
We brengen de dertig snelst groeiende bedrijven in kaart, inclusief de ondersteuningsbehoefte bij hun toekomstperspectieven.
We onderzoeken de mogelijkheden om het aanvragen van vergunningen door bedrijven te vergemakkelijken.
Doel
We zorgen voor goede en duurzame werklocaties, inclusief onze aantrekkelijke binnenstad.
Toelichting
We blijven werken aan het verbeteren en verduurzamen van onze werklocaties. Bijzondere aandacht gaat in 2021 uit naar de binnenstad: het kloppend hart van Nijmegen.De binnenstad is de locatie waar cultuur, retail, dienstverlening, recreatie, horeca en wonen bij elkaar komen. Het coronavirus heeft de binnenstad onder druk gezet. Ondernemers in de binnenstad hebben harde klappen gekregen. We verwachten een krimp van 10 tot 30% met als risico is dat er een gatenkaas aan leegstaand vastgoed ontstaat. Alle reden dus om extra te investeren in het herstel van de binnenstad. De binnenstad levert een belangrijke bijdrage aan onze lokale economie en werkgelegenheid (juist ook de praktische beroepen) en is ons visitekaartje voor bezoekers en voor het bedrijfsleven. Het bepaalt in grote mate de kwaliteit van ons vestigingsklimaat en is een broedplaats voor creativiteit, start-ups en innovatieve bedrijven. Een vitale binnenstad levert een positieve bijdrage aan trots, aan gemeenschapszin. We grijpen we de crisis aan om opnieuw naar onze binnenstad te kijken en die te koppelen aan waarden die wij als Nijmegen belangrijk vinden. We willen dat de binnenstad het kloppend hart blijft van de stad en stellen daarom samen met inwoners, ondernemers en andere partners een actieagenda voor de binnenstad op. Een actieagenda die zowel uit software bestaat (programmabegroting) als ook uit hardware (fysieke ingrepen en investeringen).
Criteria
De activiteit sluit aan op de actielijn Ecosystemen uit de economische visie.
De activiteit past binnen de kaders van de Omgevingsvisie.
Aanvragen die worden gehonoreerd vanuit het ondernemersfonds, voldoen aan de uitvoeringsregels.
De activiteit sluit aan bij de toekomstvisie voor de Nijmeegse warenmarkt.
De activiteit sluit aan op de actielijn Circulair uit de economische visie.
De acitiviteit is aanvullend op de uitvoeringsagenda duurzaamheid.
Met de activiteit geven we uitvoering aan de (transformatie)aanpak van de Binnenstad.
Activiteiten
We laten de kwaliteiten en faciliteiten van de werklocaties in beeld brengen.
We monitoren de aantrekkelijkheid van ons vestigingsklimaat.
Via het Ondernemersfonds dragen we bij aan het versterken van het werklocatiemanagement.
We onderzoeken hoe we het organiserend vermogen op de werklocaties kunnen versterken.
We geven uitvoering aan het projectendeel Ondernemersfonds.
We dragen bij aan de gebiedsontwikkeling van onder andere Winkelsteeg, Engie-terrein, Stationsomgeving en De Grift en zorgen daarbij voor een goede en duurzame inbedding van de economische functies.
We versterken de economische positie van de havens door waar mogelijk meer ruimte voor watergebonden bedrijvigheid te creëren rondom de Kanaalhavens en het Engieterrein.
We investeren in de toegankelijkheid van de haven.
We stemmen in regionaal verband, via het Regionaal Programma Werklocaties (RPW), vraag en aanbod van werklocaties op elkaar af.
We dragen financieel bij aan het project circulaire kickstart van RvN@.
We ondersteunen duurzame projecten en initiatieven van bedrijven en instellingen, zoals het centrum voor circulaire bouw en het circulair ambachtscentrum.
We werken samen met het Huis voor de Binnenstad om hergebruik van afval door bedrijven te stimuleren en de afvalstromen in het stadscentrum te verduurzamen.
We stellen een Actieagenda op voor de binnenstad en voeren deze acties uit.
We investeren extra in onze Binnenstad als belangrijke vestigingsplaatsfactor.
We innen reclamebelasting ten gunste van het binnenstadsfonds van het Huis voor de Binnenstad.
Ambitie
We dragen de stad met trots uit en hebben een krachtig (inter)nationaal profiel
Toelichting
We geven samen met de stad uitvoering aan de activiteiten uit de uitvoeringsagenda citymarketing 2030. Met het overkoepelende thema Old city, Young vibe verbinden we het speerpunt oudste stad met het jonge, vernieuwende en bruisende karakter van Nijmegen. We focussen daarbij op het aantrekken van internationale bezoekers, actieve 55-plussers en de doelgroep twintigers en dertigers. Daarnaast zetten we op het aantrekken van bedrijven en talenten door gericht in te zetten op de promotie van de speerpunten binnen het economische cluster health en high tech. Voor de uitvoering van onze citymarketing is met ingang van 2022 structureel extra budget nodig. Tenslotte zetten we in op het versterken van ons evenementenklimaat, waarbij we evenementen die bijdragen aan het profiel van onze stad gericht stimuleren.
Doel
We profileren de unieke kracht van health & high tech.
Toelichting
Met de activiteiten uit de economische visie en de uitvoeringsagenda citymarketing willen we de unieke kracht van de clusters health en high tech nationaal en internationaal profileren. Beide clusters zijn belangrijke dragers van de Nijmeegse economie.
Criteria
De activiteit levert een bijdrage aan het realiseren van de doelen en programmalijnen van het plan van aanpak ‘Versterken economische kracht health & high tech’.
De activiteit sluit aan op de actielijn excelleren van de economische visie.
De activiteit sluit aan bij de uitvoeringsagenda Citymarketing.
Activiteiten
Met de Newsroom Health & High Tech zorgen we samen met de partners in de stad dat onze clusters health en high tech meer in het nieuws komen.
We ondersteunen evenementen die bijdragen aan de profilering van de clusters, zoals het Health Valley event en de RF-conferentie.
We vergroten de zichtbaarheid van Nijmegen als health & high tech stad voor bewoners en bezoekers aan de (binnen)stad, bijvoorbeeld via de POP HUB store: een tijdelijke winkel waar startende ondernemers en namen uit het gevestigde bedrijfsleven hun lokaal ontwikkelde innovaties onder de aandacht kunnen brengen bij een breed publiek.
Doel
We profileren Nijmegen als oudste stad van Nederland met een jong en bruisend karakter.
Toelichting
We geven uitvoering aan de activiteiten uit de uitvoeringsagenda citymarketing. Voor extra campagnes en projecten om de stad te promoten is structureel extra budget nodig.
Criteria
De activiteit sluit aan bij de uitvoeringsagenda Citymarketing.
De activiteit draagt bij aan de realisatie van het toeristisch beleid.
De activiteit is aanvullend op de promotie van de Binnenstad door het Huis van de Binnenstad.
Activiteiten
We ondersteunen evenementen die bijdragen aan de profilering van Nijmegen als oudste en jonge bruisende stad.
We maken samen met Arnhem en omliggende gemeenten een Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie met projecten op drie schaalniveaus (Arnhem-Nijmegen, Rijk van Nijmegen, Nijmegen).
We zorgen dat Nijmegen als oudste en jonge bruisende stad de nodige publiciteit krijgt.
We geven via Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen invulling aan regionale toeristische promotie, waarbij wij ervoor zorgen dat deze toeristische promotie aansluit bij de onze Uitvoeringsagenda Citymarketing 2030.
Doel
We versterken ons evenementenklimaat en stimuleren evenementen die bijdragen aan het profiel van onze stad.
Toelichting
We versterken ons evenementenklimaat door uitvoering te geven aan de Nota Eventful en het locatiegebonden evenementenbeleid. Daarnaast stimuleren we evenementen die bijdragen aan het profiel van onze stad. Door de coronacrisis zal 2021 in het teken staan van het behouden van beeldbepalende evenementen in Nijmegen. Daarnaast bereiden we een nieuw convenant voor de Goffertconcerten voor en sluiten we een convenant af voor het Democratiefestival. Het democratiefestival zal jaarlijks terugkeren naar Nijmegen. Er is structureel extra budget nodig voor de projectleiding en uitvoering.
Criteria
Met de activiteit geven we uitvoering aan de Nota Eventfull en het locatie gebonden evenementenbeleid.
Een evenement is beeldbepalend als deze bijdraagt aan het profiel van de stad. Daarnaast hebben deze evenementen een vaste plek op onze evenementenkalender en leveren zij een grote bijdragen aan de martketing van de stad: promotionele waarde, publiek(sbereik), netwerkwaarde en economische spin-off.
Activiteiten
We geven uitvoering aan de convenanten die zijn afgesloten met de organisatoren van de Zevenheuvelenloop, MOJO/EDH, de Vierdaagsefeesten en Stichting De 4daagse.
We gaan aan de slag met het voorbereiden van een nieuw convenant met MOJO/EDH voor grootschalige concerten in het Goffertpark.
We stellen met de partners van het Democratiefestival een nieuw convenant op.
We hebben (meerjarige) subsidierelaties met organisatoren van evenementen, te weten de Vierdaagsefeesten, Stichtingde 4daagse en de Zevenheuvelenloop.
We zijn opdrachtgever voor de Kermis en geven hiermee uitvoering aan het nieuwe plan voor de kermis.
We beheren de evenementen in onze stad via een evenementenkalender. Zo voeren we regie over ons evenementenaanbod volgens de in het evenementenbeleid vastgelegde criteria.
Lasten & baten
x 1 miljoen
Lasten
7
0,8 %
Baten
2
0,2 %
Deze pagina is gebouwd op 11/03/2020 15:55:24 met de export van 11/03/2020 15:48:44